woensdag 19 maart 2014

Huidbloemen 1 # 4 'Favus scutularis et herpeticus’
'Huidbloemen: Favus scutularis et herpeticus’

A.K. (1914-2010) 
(ongedateerd) 2004
gemengde techniek op paneel
11,9 x 21,5 cm
DVVJ_AK4_004
© Stichting De Vrienden van Job

Inv.nr.
DVVJ_AK4_004
Correspondentie

JH
Dag Rinke,
Als het A.K. niet om ging de werkelijkheid van 9 wonderbaarlijke genezingen te portretteren en door middel van die 9 paneeltjes de Heilige Maagd Maria of Magda te bedanken, waar gaat het haar dan wel om? Ik bedoel dat het A.K. om iets anders te doen moet zijn geweest. Zou het kunnen zijn dat deze paneeltjes een parodie zijn op traditionele ex voto’s? Dat A. juist bedoelt te zeggen dat er wel een Heilige Maagd aan gene zijde kan zijn, maar dat die niet helpt als je daarom vraagt. Heel jammer dat de familie weigert iets meer te zeggen. Wat kan dat voor kwaad? De familie houdt het erop dat de huidaandoening waar A. last van had steeds erger werd. Er is niks gezegd over het afnemen van de klachten, laat staan een plotselinge en wonderbaarlijke genezing. Je zou de reeks dus kunnen zien als cynisch: ondanks alle beloften dat de Madonna voor de troon van God bidt voor genezing van al haar aanbidders of aanhangers, gebeurt er helemaal niets als de gelovige, geknield voor het beeld van de Maagd, bidt tot hij of zij een ons weegt.
Of bedoelt A. zelfs dat al die ziektes alleen maar erger worden als je gelooft en bidt. Al die paneeltjes heten niet voor niks steeds ‘De wraak van die of die’.  Zeg jij eens: is die A.K. hier nu devoot of cynisch? Of gewoon helemaal in de war?
Groet Jozef
NB Ik ben een weekje naar Berlijn. Ik neem Cees Notebooms Berlijnse notities mee en Een vrouw in Berlijn. Ook heb ik om in de sfeer te komen Berlin Alexanderplatz van Fassbinder zitten kijken. Geweldig. Het gelijknamige boek van Döblin heb ik indertijd wel gelezen, maar ik kon het toen niet goed plaatsen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten