woensdag 12 maart 2014

Huidbloemen 1 # 1 'Xeroderma pigmentosum'
'Huidbloemen: De wraak van Xeroderma pigmentosum'

A.K. (1914-2010) 
(ongedateerd) 2004
gemengde techniek op paneel
11,9 x 21,5 cm
DVVJ_AK4_001
© Stichting De Vrienden van Job

Inv.nr.
DVVJ_AK4_001
Correspondentie

JH
Beste Rinke,
De boel heeft even stilgelegen; ik trok de gebrekkige ontvangst van mijn laatste bundel niet. Alhoewel ik natuurlijk best weet dat recensenten van de grote kranten mislukte dichters zijn en tegenwoordig veel minder invloed hebben dan vroeger, toch ben ik geneigd mezelf en mijn eigen maaksels omlaag te praten tot er geen enkele steen nog op een andere ligt. Soms denk ik erover bij de gemeentereiniging te gaan werken, dan kun je nog eens echt schoon schip maken.
Maar niet te lang getreurd: ik ben er alweer goeddeels overheen en bedacht me ineens dat ik bij de ex voto’s helemaal niet verplicht ben stapel voor stapel keurig door te werken, vanaf stapel 1 tot stapel zoveel, maar gewoon kan neuzen tussen de stapels om te zien waar ik zin in heb.
Stapel 4 beviel me wel. Je moet maar eens kijken. Het lijkt me vrij duidelijk dat al deze paneeltjes bij elkaar horen en als het ware een verhaal  vormen. Op de achterzijde staan een soort gedichten of gebeden. Maar zoals al gezegd: het handschrift van A. is knap onleesbaar. Maar goed, daar kijken we mettertijd wel naar. De enige regel die ik kon lezen is deze: 'Huidbloemen: Xeroderma pigmentosum.' Maar dat is omdat die Latijnse naam veel netter is geschreven dan de rest van de tekst.
Kijk liever eerst eens naar de voorstelling op het eerste paneeltje, dat boven op de stapel van 9 stuks lag. Rechts zie je, dat is bij al die dingen zo, steeds de Madonna -ook Magda?- in een soort klederdracht gestoken. Links zie je steeds een deel van het menselijk lichaam waarmee iets aan de hand is. Het lijkt te gaan om allerlei huidziektes, de een nog gruwelijker dan de ander. Ik zal de familie van A.K. eens vragen of die weet of A. zelf een huidziekte had  of dat er wellicht andere patiënten in de inrichting waren die daar last van hadden. Ik vind de reeks erg mooi, maar durf me niet goed uit te spreken over het niveau van het schilderwerk. Laat gauw eens weten wat jij vindt.
Groet Jozef 
RN
Beste Jozef,
Dat je laatste bundel door de pers is neergesabeld was me, ook al lees ik zelf al jaren geen krant meer, niet ontgaan. Er zijn er immers genoeg die je ongevraagd weten te melden: ‘He Rinke, wist je dat die en die, in die en die krant, de nieuwe bundel van Jozef totaal heeft afgekraakt?’ ‘God,’ zeg ik dan altijd, ‘lees jij nog een krant? Heb je zelf geen mening?’ Jozef: rustig blijven ademen en een zien wie het eerst klaar is met ademhalen, de recensent of jij.
De meeste krantenlezers zijn slechts uit op nieuwtjes en op meningen die ze zelf niet kunnen formuleren. Vraag eerst eens of ze je bundel hebben gelezen voor je naar ze luistert. En: schrijf eens een gedicht over Hangbuikzwijnen met parels behangen.
Ja, erg mooi ding deze ex voto. Lijkt me, voor zover ik dat kan beoordelen middels het plaatje, ook goed geschilderd. Grappig dat de Maagd zich een beetje chagrijnig afgekeerd lijkt te hebben van het arme slachtoffer. Lukt het haar niet om de arme kerel te helpen of is ook zij, de Heilige Maagd, aangedaan door het lijden van haar aanbidster? Ik wordt steeds nieuwsgieriger naar die teksten. Want zo blijft het gissen naar de precieze betekenis van de beelden. Stuur je mij er nog eens een?
Groet en kop op jongen,
Rinke


Geen opmerkingen:

Een reactie posten