A.K. de biografie




A.K. De biografie 

Over het leven van A.K. is weinig bekend. A.K. werd, vermoedelijk omstreeks 1910, in Bohemen in Tsjechië geboren. Ze studeerde psychologie aan de universiteiten van Praag en Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog woonde A. enkele decennia lang in Berlijn en werkte daar als psychoanalytica. Om nog niet opgehelderde redenen kwam zij omstreeks 1970 in Nederland terecht. De laatste twintig jaar van haar leven (vanaf 1989) verbleef A. in de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis -in het oosten van het land- waar zij in 2010 overleed. Volgens de familie is er nooit een juiste diagnose van A.'s geestesziekte gesteld en werd er ook nooit een behandelplan opgemaakt.  

De hierboven afgebeelde portretfoto is de enige opname die de familie ter beschikking heeft gesteld en stamt uit de periode voor opname in een inrichting. De afbeelding hieronder is een scan van een ingeraamde dia die door Jozef Heij werd gevonden tussen een stapel boeken over mystiek. Omdat op de dia staat 'slaapkamer 1975' gaat het waarschijnlijk om een opname die door A. of iemand anders gemaakt werd in de periode die wordt gezien als een van de gelukkigste periodes uit het leven van A.K.. Volgens Heij moet het wel gaan om de eigen slaapkamer van A., omdat in een van de brieven van A. sprake is van 'Mijn slaapkamer met bordeauxrood gordijn [...]'. Elders schrijft A.: '[...] vergeet niet dat ik mij in mijn nachtelijke uren gedragen weet door een dozijn gekruisigde Christussen.'



anoniem
slaapkamer 1975
-digitale scan van dia









A.K. De nalatenschap

In de nalatenschap van A.K. trof de familie in de zomer van 2010 tot haar enorme verbazing een grote hoeveelheid paneelschilderingen aan waarvan de familie geen idee had dat die bestonden. A. heeft nooit iets over haar werk gezegd. Inmiddels is wel duidelijk dat A. in de laatste tien jaar van haar leven een sterke behoefte gevoeld moet hebben om haar wereldbeeld vast te leggen in beelden en brieven.

In de maanden na haar overlijden benaderde de familie van A.K. Jozef Heij (1961), dichter en publicist, en vriend van de familie om hem te vragen de artistieke nalatenschap te beheren. Onmiddellijk onder de indruk van het werk bracht Heij de nalatenschap in 2013 onder bij Stichting De Vrienden van Job (opgericht in 2000). De familie van A. heeft Jozef Heij slechts het beheer over de ex voto’s gegeven en tevens het beheer over de merkwaardige, dagboekachtige brieven die een groot aantal ex voto's lijken te begeleiden. Namens de familie -die niet in de openbaarheid wil treden- beheert deze stichting het werk. In samenwerking met beeldend kunstenaar Rinke Nijburg wordt het werk vanaf het voorjaar van 2013 gecatalogiseerd, gedateerd en onder de aandacht van het publiek gebracht.  

De eerste tentoonstelling waarin 4 paneeltjes van A.K. te zien waren, was de Gekkenkrant in MAAS-kort in Nijmegen  op zaterdag 22 en zondag 23 februari 2014. Ter gelegenheid van deze eerste tentoonstelling werd op donderdag 27 februari 2014 de blog De gestoorde devotie van A.K. gelanceerd. Geïnteresseerden kunnen het catalogiseren en ook het ontsluiten van het oeuvre voor een breder publiek op de voet volgen. 


Contact en informatie:
Voor meer informatie over het werk kan contact worden opgenomen met DVVJ. Mocht u A.K. hebben gekend of in het bezit zijn van een werk dan zou Stichting DVVJ het enorm waarderen als u contact met ons opnam.


postadres:
DVJJ 
Van Deventerweg 42
6861 EX Oosterbeek
       
mailadres:
tenthijegerda@gmail.com

 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten