Serie 01 -MagdaCorrespondentie
Correspondentie tussen Jozef Heij & Rinke Nijburg
Serie 1  MAGDA
DVVJ_AK1_001 t/m DVVJ_AK1_005

Deze pagina bevat de correspondentie tussen Jozef Heij (1961, dichter en publicist) en Rinke Nijburg (1964, beeldend kunstenaar) over de ex voto's van A.K.. Het betreft een correspondentie per email, tenzij aangegeven. De complete correspondentie dateert vanaf 30 maart 2013 en behandelt de paneeltjes in de volgorde waarin Jozef Heij die catalogiseert met de door hem gehanteerde nummering, te beginnen met DVVJ_AK1_001. Zie voor een verantwoording van de nummering en catalogisering A.K. EX VOTO catalogus.Correspondentie
Serie 1  MAGDA
DVVJ_AK1_001 t/m DVVJ_AK1_005
JH
Deze reeks van 5 paneeltjes werd, als eerste, aangetroffen direct links naast de deur van het atelier. De serie kreeg de naam 'Magda' die achterop vermeld staat en de inventarisnummers DVVJ_AK1 t/m DVVJ_AK5. Alhoewel de paneeltjes stilistisch een redelijke samenhang hebben, valt de reeks iconografisch gezien nogal uit elkaar. Onduidelijk is ook waarom de stapel bij de deur lag. Het is niet onmogelijk dat de plankjes daar lagen om weggegooid te worden.
EX VOTO
‘Magda vergeeft de kosmos de komst’

Correspondentie
DVVJ_AK1_001
JH
Dag Rinke,
Deze bedoel ik. Dit lijkt me een van de oudste beelden. Heb je enig idee waar we naar kijken als je de tekst erbij betrekt? Ik heb vast een soort een format gemaakt Dezeen een inventarisnummer gegeven: Catalogue raisonné van de ex voto’s van A.K. (1914-2010). Kijk daar even naar. 
Groet Jozef
RN
Dag Jozef,
Zoals  ik je al zei, denk ik dat het bij veel werken van A.K. om ex voto’s gaat,- even googelen,- om een zeer eigenzinnige zo niet gestoorde  variant daarop. In klassieke ex voto’s is de maagd Maria een vaak gebruikt motief. Ze zit meestal op een wolk bovenin het beeld en kijkt van gene zijde naar de aardbewoners met wie ze eindeloos veel compassie heeft. Gezien de titel van dit ding gaat het bij A.K. niet om Maria maar om ene ‘Magda’. Merkwaardig. Ik zal eens nazoeken wie dat is. 
Groet Rinke

EX VOTO
Magda vergeeft de Heilige Drievuldigheid de gespletenheid

Correspondentie
DVVJ_AK1_002
JH
Dag Rinke,
Ik denk dat dat wel klopt, van die ex voto’s. Ik had er alleen nog nooit van gehoord. Waarom Maria ineens Magda heet, ontgaat me. Zou fijn zijn als jij dat voor me kon uitzoeken. Ik ben bezig met het corrigeren van de laatste gedichten; de uitgever belt elke dag wel een keer of twee.  Kun je eens kijken naar de tweede ex voto in de bijlage? Ben benieuwd wat je daarvan denkt. Kijk ook even naar het gedicht (zie Word-bijlage) waar ik niet helemaal uitkwam.
Groet Jozef
RN
Dag Jozef,
Als ik je mag adviseren: steek de tijd die je nog hebt nu liever in je bundel  en laat die merkwaardige plankjes even liggen. Wie Magda is heb ik nog niet kunnen achterhalen. Sorry, ik ben momenteel ook erg druk. Maar het lijkt erop dat de Heilige Maagd Maria vervangen is door de ‘Heilige Maagd Magda’. Let op die ene letter die het verschil maakt: de tweede ‘a’ uit ‘Maagd’ die in ‘Magda’ naar het einde is verplaatst.  Ex voto’s met de Heilige Drie-eenheid zijn een geliefd onderwerp van devotieschilders, vooral in Mexico, maar nergens heb ik een ex voto kunnen vinden waar de Heilige Maagd verschijnt aan de Heilige Drie-eenheid… Laat staan een werk waarin de Maagd de Heilige Drie-eenheid ‘de gespletenheid’ vergeeft. Ik moest ontzettend lachen toen ik het las. Wie is die A.K. eigenlijk? Wat weet je van hem?
Groet Rinke

EX VOTO
'Vater unser der du bist im Himmel'

Correspondentie
DVVJ_AK1_003
JH
Dag Rinke,
Dank voor de uitnodiging. Geweldig idee om een paar ex voto’s tentoon te stellen. Ik had daar nog niet aan gedacht. Vind je het niveau van het werk goed genoeg om mee te draaien in het officiële circuit? En vind je het geen punt dat jij dan wellicht zelf niet mee kunt doen aan die tentoonstelling in Nijmegen?  En denk je dat de organisatie er zomaar mee akkoord gaat dat jij je plaats afstaat aan iemand waar nog nooit iemand van gehoord heeft? Bovendien mag er dan wel een uitleg bij, anders snapt niemand er een jota van.
Groet Jozef
NB Voor de duidelijkheid: A.K. was geen man maar een vrouw.
RN
Dag Jozef,
Dank voor het sturen van de afbeelding. De titel Vater unser der du bist im Himmel is gewoon de eerste regel van het Onze Vader, heb ik even opgezocht. Jammer dat je de rest van de tekst niet kunt lezen.  Is het trouwens niet slim om ook alle achterkanten van de ex voto’s te laten fotograferen?  Dan kan ik er ook eens naar kijken of ik het handschrift kan ontcijferen. Ik heb Marcel Bors, die kunstenaar is en de tentoonstelling rondom de ‘Gekkenkrant’ organiseert, per mail uitgelegd hoe een en ander zit. Dat A.K. behoorlijk lang in een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis heeft gezeten, dat het werk dus echt wel past in de tentoonstelling en -last but not least- dat ik mijn plek maar wat graag voor zoiets vreemds en bijzonders zou afstaan aan A.K.. Marcel vind het wel jammer dat ik dan zelf niet mee doe, twijfelt ook wel of men het gaat begrijpen, maar snapt ons verzoek echt wel en waardeert de geste. Hij had het ook over het Dolhuys in Haarlem… Ik ken die plek niet, maar misschien is dat wel iets voor een vervolg? Als je dichtbundel is verschenen en je hebt meer tijd om al die stapels plankjes door te werken dan kun je kijken of je een groep kunt samenstellen die een beetje coherent is. Ik heb daar nog geen enkel zicht op. Groet Rinke
NB Hoe ik eraan kom dat ik dacht dat A.K. een man is, weet ik echt niet.
JH
Dag Rinke,
Even kort.  Die achterkanten ook fotograferen, daar had ik natuurlijk meteen aan moeten denken...  dat is een goed idee.  Vanaf nu  zal ik dat meteen doen. Maar goed, we beginnen pas net.  Nu naar Amsterdam vanwege de presentatie van de bundel. Helemaal geen zin in, maar ja, het hoort erbij toch? O ja, op dit paneeltje staat een jaartal! Volgens mij is het 2001 of 2002. Het gaat om twee losse plankjes, maar ik denk dat ze bij elkaar horen. Of hoe zie jij dat?
Groet Jozef
RN
He Jozef,
Succes vanmiddag! Je weet het: ik hou nog minder van openingen dan jij…  Maar ik doe mijn best de volgende keer wel te komen. Als je derde bundel verschijnt… Gaaf dat er een datum op de achterzijde van dit plankje lijkt te staan. Klopt 2001 of 2002 met dat wat de familie van A.K. tegen jou zei? Groet Rinke

EX VOTO‘En de Zijdemond: ‘Er is geen bloed meer, het is pijn.’’

Correspondentie
DVVJ_AK1_004

Ha Rinke,
De presentatie van mijn bundel was echt verschrikkelijk. Er was bijna geen kip en er werden maar 4 bundels verkocht; er zijn nu nog 996 exemplaren over. Ik heb me maar bezopen, er was toch veel teveel drank over.  Nu is het wachten op de pers die ook wel in grote getale zal komen opdraven, denk je niet.. .
Voor de Gekkenkrant wilde ik nummer 2  ‘Magda vergeeft de Heilige Drie-eenheid de gespletenheid.’ (DVVJ_AK1_002)  maar weglaten; die past niet zo goed bij die andere twee, alhoewel ik denk dat ie mogelijk uit dezelfde periode is. In de bijlage een afbeelding van een heel vreemde voorstelling en op de achterzijde -als ik het tenminste goed kan lezen- de volgende zin: ‘En de Zijdemond zeide: ‘Er is geen bloed meer, het is de pijn.’’ Lijkt jou dit ook een ex voto of hoe moet ik dat zien?
Groet Jozef
NB Ik heb trouwens een titel bedacht voor de hele nalatenschap: De gestoorde devotie van A.K. of gewoon Gestoorde devotie. Wat vind je daarvan?
RN
Ha Jozef,
Vreemd ding inderdaad die afbeelding, maar wel heel mooi van kleur. Het doet me qua sfeer en beetje denken aan het werk van de Joods-Amerikaanse schilder Philip Guston (even googelen). Die maakte nogal morbide maar intrigerende schilderijen waarin de ku klux klan de twijfelachtige eer had parmantig vaak op te treden. Ik kan het beeld niet plaatsten, daarvoor heb ik de context van al het werk nodig. Weet je zeker dat er staat ‘Zijdemond’ en niet ‘Zijdewond’?  Vervelend om te horen dat die presentatie in Gomorrah tegenviel. En wat de pers betreft, wat die  schrijft, daar zou ik me maar niet al te druk om maken, die sterft ook een keer en wordt vervangen door een andere. 
Groet en sterkte, Rinke
JH
Ha R.,
Ik heb met een loep gekeken. Er staat ‘Zijdemond’ met een ‘m’ dus.
Gr J.

EX VOTO‘In mij is Drie maal Drie een Brandend Hart.’

Correspondentie
DVVJ_AK1_005
JH
Ha Rinke,
In de bijlage nummer 5. Van de tekst op de achterkant kan ik alleen de eerste regel lezen: ‘In mij is Drie maal Drie een Brandend Hart.’ Opvallend vind ik dat veelvuldig gebruik van hoofdletters. Typisch iets voor religieuze fanatici? Die schrijven alles wat heilig is met hoofdletters en zo krijg je regels die ermee verstopt raken. Mooi vind ik het niet. Je hebt nog niet gezegd wat je van de titel De gestoorde devotie van A.K. vindt… Lijkt je dat niks? Te gezwollen? Niet neutraal genoeg misschien? Dat gestoorde is nu wellicht nog niet zichtbaar maar dat komt wel als je wat meer werk hebt gezien.
Groet Jozef
RN
Dag Jozef,
Sorry, ik twijfelde wel even over die titel, maar ik kan zelf helemaal niks beters  bedenken. Ik dacht even aan Ex voto’s  van een psychiatrisch patiënte maar het nadeel is dat bijna niemand weet wat ex voto’s zijn. Vreemd paneeltje is dit. Het lijkt wel of de gekruisigde Christus gevangen zit in een spinnenweb die de draden ook om de blauwe planeet heeft geweven. Of is de gekruisigde zelf de spin in het web?
Groet Rinke 
Nb Heb je het persbericht al aan Marcel Bors gestuurd? Laat het mij anders ook nog even lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten