zondag 26 april 2015

Gulden snede I First Cut # 1 I Serie 24
EX VOTO
Catalogue raisonné van de ex voto’s van A.K. (1914-2010)
nr. DVVJ_AK24_001
GULDEN SNEDE I FIRST CUT 24 # 1
BEELD voorzijde


BEELD gegevens
titel:
gesigneerd: x
datum: 1994
techniek: gemengde techniek op paneel
drager: mixed media on hout
formaat: 33 x 25 cm

BEELD achterzijde

 x
TEKST achterzijdeAve Rex Mimus,
Beminde god, beminde clown, de eerste snede die U maakte in de kosmische leegte zal enorm gebloed hebben... Want de eerste snee in het vlees van een mens was in de rechterzijde de eerste mens, van Adam uw kind, zoals U de laatste grote snee maakte in de Zijde van Uw meest geliefde Kind. Is het daarom waarom U elke vrouw een wond schonk en die tot in eeuwigheid en alleen bij volle maan zo rijkelijk laat bloeden? Zoals in het voorjaar de Japanse Kers en de Magnolia zo mooi maar ook nogal kort bloeien?

Beminde god, U zult ongetwijfeld best wel weten wat U doet, maar aan ons is het slechts gegeven de natuur te lezen als beeld van uw bedoelingen met de kosmos. Was de Heilige Zijdewond die U Uw Kind schonk de Laatste Grote Wond of komen er meer?

Beminde clown, gaat U aan het einde der tijden alle wonden dichtnaaien of blijven ze tot in eeuwigheid bloeden zoals ze tot op de dag van vandaag maandelijks blijven bloeden?
Uw Geliefde Dienares A.

TEKST gegevensEX VOTO
Growing Pains I Groeipijn 1 # 1
Correspondentie
DVVJ_AK18_001
JH

Beste Rinke,
Dank voor je aardige ansichtkaartje en e-mails, die ikoverigens pas gelezen heb toen ik me alweer een stuk beter voelde… Het kaartje met het laatste, onvoltooide schilderij met boomwortels van Vincent van Gogh heb ik tijdens mijn ziekte vaak bekeken. Ik putte troost uit de gedachte dat alles wat die man deed, net als bij mij, flink onvoltooid is gebleven en tegelijkertijd toch ook werd voleindigd. Zoiets gebeurde toch ook bij Piet Mondriaan?
Op de een of ander manier had ik de puf niet om de series die ik je beloofd had te sturen systematisch te onderzoeken... Sorry. Ik ben van lieverlee begonnen aan de enorme hoeveelheid paneeltjes die ik tijdens het leegruimen in de zomer van 2010 achter de boekenkast in het atelier aantrof. Het lijkt wel of A. steeds opnieuw ‘geheime brieven op de post’ deed. Want behalve de eigenaardige paneeltjes waar we inmiddels aardig aan beginnen te wennen, zijn de achterkanten bijna zonder uitzondering volgeschreven met teksten die nog het meest lijken op liefdesbrieven. Ze beginnen allemaal met de woorden: Ave Rex Mimus.
Kijk eens naar de paneeltjes en lees de brieven, die ik gelukkig kon ontcijferen omdat het handschrift meestentijds behoorlijk leesbaar is. Ik zeg er verder niks over, want ik hoor graag jouw mening, waar ik zoals je weet erg op gesteld ben ook al beweren anderen over jou heel andere dingen, maar daar zwijg ik liever over.  
Groet Jozef

RN

JHGeen opmerkingen:

Een reactie posten